Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iranska regimen kräver att nätkaféer registrerar kunder

I takt med att presidentvalet närmar sig i Iran intensifierar myndigheterna det inhemska förtrycket och denna gång genom att öka övervakningen på nätet för att förebygga en upprepning av de folkliga protesterna.

Iranska regimen kräver nu att internetkaféer i landet samlar identifierande information för varje användare. Därmed måste ägarna spara användarnas namn, adress och personnummer, samt användarnas surfhistorik.

Dessutom ska användare filmas och de som äger internetkaféer måste vara över 25 år, gifta och ha ett rent brottsregister enligt iranska regimens definition och tolkning av brottsliga handlingar. Informationen ska dessutom sparar i sex månader.

Iranier är inte främmande för internetrestriktioner. De har fått leva med en censurerad version av Internet i flera år. Redan för ett år sen var iranska internetkaféer tvungna att på uppdrag från landets internetpoliser registrera användarna. Sajter som Facebook är blockerade i Iran, och det har varit oro för att prästerskapets regering kommer att försöka lansera ett landsomfattande ”genuint halal-nätverk”, fritt från porr och tankar från oppositionen för att ersätta den verkliga Internet.

Tidigare i mars har  regimens myndigheter blockerat användningen av de flesta VPN (virtuellt privat nätverk), ett verktyg som många iranier utnyttjar för att komma runt prästerskapets omfattande statliga internetfilter och censur.

Iranska regimens myndigheter fruktar tydligen folkliga protester likt de som skakade landet efter presidentvalet sommaren 2009.

I presidentvalet 2009 i Iran blev det väldigt tydligt att regimen använder sig av internet, både för att avlyssna och övervaka sina medborgare, men också för att se till att oppositionen inte kunde få ut sin information.

Den 14:e juni detta år hålls ett så kallat ”presidentval” i landet.