Artikel, Mänskliga Rättigheter, Nyheter

FN:s människorättschef förbiser den allvarliga situationen i Camp Liberty

FN:s människorättschef Navi Pillay kritiserar USA över Guantanamolägret och uppmanar amerikanarna att stänga lägret, rapporterar Svt på fredagen.

Av de 166 terrormisstänkta som hålls där har enbart nio åtalats för brott vilket Pillay menar strider mot internationell rätt.

-USA bryter tydligt mot inte bara sina egna åtaganden, utan även internationella lagar och normer som det är skyldigt att upprätthålla, säger hon enligt Svt.

Pillays utspel mot USA kommer samtidigt som hon hittills har ignorerat de allt fler och starkare rösterna inom internationella samfundet som kräver omedelbara åtgärder för att säkra kollektivt skydd för invånarna i Camp Liberty i Irak.

Folkvalda representanter från USA, Kanada, Australien, Nordafrika och EU samt representanter för internationella människorättsorganisationer har gång på gång uppmärksammat Navi Pillay och andra högt uppsatta FN-tjänstemän om FN:s Irakmissions tillkortakommande och kritiserat dess partiska ställningstagande till Iraks favör. Detta samtidigt som irakiska regeringen systematiskt kränker Liberty-invånarnas rättigheter, berövar dem minimum skydd samt underlättar och genomför attacker mot Camp Liberty på order av iranska regimen.

Navi Pillay fördömde en tidigare attack mot Campa Ashraf i april 2011 och krävde en öppen, grundlig och oberoende utredning av den attacken för att de ansvariga ska hittas och lagföras.

Två år har nu gått men någon utredning har det inte blivit och inte heller något tillkännagivande om vilka de skyldiga var när irakiska väpnade styrkor mördade över 30 försvarslösa Ashraf-invånare.

”Den irakiska militären var väl medveten om de risker som följer av att lansera en sådan operation i Ashraf”, sade Pillay i sitt uttalande en vecka efter attacken och tillade ”Det finns ingen möjlig ursäkt för antalet dödsoffer. Det måste ske en fullständig, oberoende och öppen utredning, och varje person som befinns ansvarig för användning av överdrivet våld bör åtalas”.

Därför är det rätt svårt att förstå och finna en förklaring till hennes tystnad när det gäller situationen i Campa Liberty. Det var också minst sagt förvånansvärt att hon inte fördömde den senaste raketattacken mot Camp Librety i februari detta år.

Pillays tystnad är särskilt oroväckande då lägerinvånarna har idag tvingats från Camp Ashraf till en plats kallad Camp Liberty, som enligt FN:s eget granskningorgan, Gruppen för godtyckliga arresteringar, liknar ett fängelse, där invånarna inte har rörelsefrihet, rätt till att bygga, träffa sina advokater, journalister eller ta emot besök från anhöriga.

Det är också ett faktum att det är flera lägerinvånare som har fått lämna Camp Liberty i liksäckar än de som har fått en vidarebosättning i tredje länder.

General James Jones, Obamas tidigare nationella säkerhetsrådgivare sade nyligen i en intervju med CNN att omständigheterna i Campa Liberty är värre än i Guantanamolägret.

Det är därför dags att FN:s människorättschef, Navi Pillay, kritiserar och tillrättavisar Irak och inte minst chefen för FN:s Irakmission, Martin Kobler, för deras illvilliga behandling av invånarna i Camp Liberty som strider mot internationella lagar samt FN:s konventioner som ska garantera asylsökandens minimum skydd och grundläggande rättigheter.

Det är också dags att FN:s människorättschef förklarar Liberty-projektet som misslyckat och kräver offentligt att FN stänger ner lägrer och låter alla invånare återvända till Camp Ashraf för att därifrån söka nya hem för vidarebosättning i tredje länder.