Nyheter

Iran, Syrien och Nordkorea blockerade fördrag om vapenhandel

Iran, Nordkorea och Syrien blockerade på torsdag antagandet av en FN-fördrag som skulle reglera internationella vapenhandeln.

Målet är att få bättre kontroll över den globala vapenmarknaden och förhindra att vapen säljs till länder eller områden där mänskliga rättigheter kränks eller där krig pågår. Avtalet har krävt koncensus som krävde enighet från alla 193 FN:s medlemsstater.

I en oväntad twist, föreslog Mexiko att konferensen gå vidare och anta fördraget utan stöd av de tre länderna och flera länder stödde Mexiko, men den ryska delegationen kallade förslaget ”en manipulation av konsensus” och protesterade.

Flera av medlemsländerna föreslår nu att FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon för handelsavtalet vidare till FN:s generalförsamling för att få det godkänt genom omröstning. Generalförsamlingen kan rösta om avtalet redan nästa vecka.

Organisationer som Amnesty International har varit kritiska till de första avtalsutkasten, men slutförslaget har de sett som ett steg framåt.

Världens vapenhandel är en affär på 80 miljarder dollar om året. Enligt FN:s beräkningar dör en halv miljon människor årligen i väpnade konflikter.