Ekonomi, Nyheter

USA:s senat godkände förbud mot Irans användning av euron

Den amerikanska senaten godkände enhällig en ändring i budgetlagen tidigt i morse för att blockera Irans tillgång till sin reservvaluta och begränsa möjligheterna för förutsedda iranska enheter som centralbanken att genomföra transaktioner i euro. Det skriver Mark Kirk i ett meddelande som har publicerats i hans webbsida.

Förslaget om ändring av budgetslagen presenterades av senator Mark Kirk (R-Ill.) och senatorn Joe Manchin (DW.Va.), förra månaden.

Den 25 februari 2013 undertecknade 36 senatorer, däribland majoriteten av både senatens utrikesutskott och bankings kommitté ett brev skriven av senatorn Kirk och senatorn Jeanne Shaheen (DN.H.) till EU och uppmanade rådet att vidta omedelbara åtgärder för att stänga vad de kallar”euro kryphål” i väst sanktionspolitik gentemot Iran.

Den iranska regeringen har bankkonton runt om i världen fylld av reservvaluta men mesta delen av dessa hålls i euro. Rapporter visar att Iran använder sina reserveuro för att kringgå den totala effekten av de amerikanska och europeiska sanktionerna för att finansiera importen och stabilisera landets budget.