Ekonomi, Nyheter

Venezuela iranska regimens nya plattform för terrorism

Iranska regimen har tvättat miljarder dollar olagligt genom Venezuelas finanssektor och gömmer för närvarande ”hundratals miljoner” dollar på ”praktiskt taget ”varje venezuelansk bank idag”, enligt en tidigare högt uppsatt tjänsteman vid amerikanska utrikesdepartement.

”Det är ett enormt blind fläck för de länder som försöker genomföra sanktioner mot Iran”, sade Roger Noriega, en före detta amerikansk ambassadör och assisterande utrikesminister för Nord- och Sydamerika frågor, rapporterar the Washington Free Beacon på sin hemsida på fredagen.

Venezuela under den bortgångna presidenten Hugo Chavez har varit Irans närmaste allierade i väst. Irans fotfäste i landet förväntas öka exponentiellt under ledning av Chavezs sannolika efterträdare, tidigare vicepresidenten, Nicolas Maduro.

Noriega och andra experter varnade amerikanska kongressledamöter under en utfrågning vid representanthusets utrikesutskott i onsdags att Irans terroristombud, Hizbollah, ökar sin makt i Venezuela.

Hizbollah, som utför terroristattacker för Irans vägnar, har hjälpt Teheran att få tillgång till Venezuelas sofistikerade finanssektor, säger experter.

”Det är lätt att säga att miljarder har tvättas genom olika iranska företag och institutioner via Venezuelas ekonomi”, sade Noriega i en intervju med nyhetssidan the Washington Free Beacon i torsdags. ”Iranierna utnyttjar detta som ett sätt för att kringgå sanktioner”, sade han.

”Vi måste göra mer och vi måste göra det mer skyndsamt”, säger kongressledamoten, Brad Sherman,demokrat från Kalifornien.

Hizbollah har inte bara infiltrerat Venezuelas statliga organ utan har även etablerat träningsläger på landets ögrupp Margarita Island, berättrade Noriega och tillade att USA:s ”utrikesdepartement har dock i stort sätt ignorerat frågan.”

”De utfärdar uttalanden där man uttrycker sin oro”, sade han. ”Detta är det enda de förmår att göra.”

Högt uppsatta amerikanska tjänstemän ”diskuterar knappt problemet och det måste förändras”, säger Noriega och tillägger ”just nu gränsar denna [ignorering] till brottslig försumlighet.”