Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iranska regimen avslutar Sattar Beheshtis fall utan åtal

Iranska regimens tjänsteman med ansvar att följa upp Sattar Beheshtis fall hävdade torsdagen den 14 mars att ”psykisk och fysisk chock var anledningen till Sattar Beheshtis död och att hans fall är därmed nu avslutad”.

Sattar Beheshti, 35, en regimkritisk bloggare i Iran arresterades i sitt hem tisdagen den 30 oktober 2012 utan några anklagelser om brott eller arresteringsorder och fördes bort till en hemlig plats av agenter från prästerskapets underrättelseministerium som påstod sig tillhöra regimens polisenhet för internetkontroll.

Sattar Beheshti avled under tortyr åtta dagar efter sin arrestering, enligt bland annat vittnesmål från hans familj i Iran till internationell press.

Han blev enligt uppgifter till FFFI arresterad för att ha kritiserat den iranska regimen på sin Facebook-sida. Han hade arresterats tidigare i samband med studenternas uppror i Teheran 1999 och var ständigt en måltavla för regimens repressiva säkerhetsorgan efter sin frigivning på grund av hans regimkritiska hållning.

Mehdi Davatgari, en ledamot i nationella säkerhets- och utrikespolitiska kommissionen vid prästerskapets parlament berättade för den statliga hemsidan yjc.ir på torsdagen, den 14 mars 2013 att orsaken bakom Sattars död har angetts i kommissionens rapporter och detta fall kan [därmed] betraktas som avslutad.

Idag nästan fem månader efter att Sattar Beheshtis död ingen tjänsteman eller ledare inom prästerskapet ställts till svars och åtalats för hans död trots att det finns flera bevis på och vittnesmål om att han dog till följd av grym tortyr.