Ekonomi, Nyheter

En av världens främsta ståltillverkare stoppar sina affärer med Iran

Sydkoreanska ståltillverkaren POSCO, med Warren Buffetts konglomerat Berkshire Hathaway som minoritetsägare, meddelar att företaget stoppar sina affärer med iranska statliga organ samt inom känsliga industrisektorer i Iran exempelvis inom energisektorn men fortsätter att handla med privata företag, rapporterar Reuters på tisdagen och hänvisar till ett brev från företaget till amerikanska organisationen, United Against Nuclear Iran (UANI) från 28 februari.

POSCO ”har skurit ner sina affärer med Iran” men ”vissa av POSCOs dotterbolag fortsätter att engagera sig i transaktioner i Iran”, skriver företagets chefsjurist Song Se-Bin i brevet.

Song tillade att POSCOs dotterbolag hade ”fullföljt, avslutat eller överlåtit alla sina aktiviteter med anknytning till känsliga sektorer av den iranska ekonomin såsom som inom kärnteknik, energi- och försvarssektorer”.

En riktad kampanj från UANI, vars styrelse inkluderar tidigare amerikanska ambassadörer samt tidigare CIA och brittiska underrättelsetjänstchefer, har lett till att flera utländska företag inom olika sektorer bland annat inom skeppstransportindustrin att avsluta sina affärer med Iran.

UANI, som finansieras av privata donationer och som verkar för hårdare sanktioner mot Teheranregimen, hade uppmanat POSCO, en av världens ledande stålproducenter, att stopp sin handel med iranska regimen.

UANI:s vd Mark Wallace sade att organisationen uppskattade att företaget hade tagit flera steg för att minska sina affärsverksamheter med Iran. ”Hur som helst fortsätter vi att uppmana POSCO att helt avsluta sina affärsaktiviteter i Iran”, sade Wallace, en tidigare amerikansk ambassadör till FN.