Kultur, Nyheter

Iran planerar att stämma Hollywood

Iran planerar att stämma producenterna bakom filmen Argo. Anledningen ” påstås vara att filmen ge en ”orealistiskt bil” av landet, rapporterade iranska medier på tisdag.

Iranska myndigheter uppges ha kopplat in franska advokaten Isabelle Coutant-Peyre som försvarat den ökända venezuelanskfödda terroristen Ilich Ramirez Sanchez”Schakalen” i fallet

Oscarsvinnande ”Argo” handlar om hur den amerikanska ambassaden i Teheran blev stormad i samband med 1979 års revolution i Iran. 52 amerikaner hölls som gisslan i 444 dagar, men sex personer ur ambassadpersonalen lyckades fly byggnaden i hemlighet innan den stormades och gömma sig hemma hos den kanadensiska ambassadören. Filmen ”Argo” är regisserad av Ben Affleck.

Efter sin Oscar seger i februari avslog iranska tjänstemän ”Argo” som pro-CIA, anti-Iran propaganda.

Advokaten Isabelle Coutant-Peyre kommer att starta en kampanj för att första steg stoppa distributionen av filmen. , skrev iranska medier.

”Vi kommer att blockera distributörer av filme och tvinga dem att be om ursäkt och utmana dem att erkänna att filmen är ingenting annat än en ren lögn”, sade advokaten.

Beslutet om rättegången kom efter atten grupp iranska kulturella tjänstemän och kritiker såg filmen i en sluten publik i en biograf sent måndag.

Iran rapporterade tidigare att en statlig filmbyrå planerar att producera sin egen film för att erbjuda Irans version av händelsen.