Nyheter

Vrede mot Ahmadinejad för hans uppträdde på Hugo Chávez begravning

Mahmoud Ahmadinejad kritiseras hård av det prästerskapet i Iran efter att råka krama ha Venezuelas president Hugo Chávezs morn betedde sig i samband med begravningen.

Prästerskapets president Mahmoud Ahmadinejad är hårt kritiserad av både sina motståndare och anhängare. Kritiken är orsakad av en rad bilder på presidenten som håller om Hugo Chavez mor på begravningen av hennes son för att trösta henne.

I Iran har det inträffade redan kallats för ”äckligt och anständigt” eftersom man inte får röra vid en främmande kvinna i islam.

Denne handlar inte vad som är religiöst tillåtet (halal) respektive förbjudet (haram) ” utan att Presidentens agerande är ”förlöjliga”, rapporterar nyhetsbyrån Fars som citerar Mohammad Taqi Mesbah Yazd, chef för Khomeini utbildnings och forsknings institut i Qom och ledamot i regimen expertråd.

Ahmadinejads har brister på kunskap om Islam och inte får uttala sig om sådan inte är hans område, tillade Yazdi som syftade på Ahmadinejads kondoleansstal sade att ”Chave ska återuppstå efter att imamen (al-Mahdi) återuppstått”.

Enligt den islamiska republiken sharialagar kroppskontakt med motsatta könet är förbjudet såvida det inte gäller nära släktingar. Under begravningen i Cáracas föll den iranske presidenten och Elena Frias de Chávez, moder till den avlidne venezoelanske ledaren, i varandras armar.

Ahmadinejad har trots sina båda segerval 2005 och 2009 setts som en uppkomling i religiöst konservativa kretsar i Iran och han har sedan länge fallit i onåd hos högste ledaren, regimen högste ledaren Ali Khamenei.

Nu kräver hårdföra präster att Väktarrådet, som sköter gallringen av kandidater i iranska val, ska hårdgranska kandidaternas förståelse av islam innan de släpps fram i årets presidentval. Annars finns det risk att kandidater kommer att släppas fram som gör det förbjudna tillåtet och det tillåtna förbjudet, enligt den shiitiske prästen.