Nyheter

Iranska regimen blockerar VPN-användning

Iranska regimens myndigheter har blockerat användningen av de flesta VPN  (virtuellt privat nätverk), ett verktyg som många iranier utnyttjar för att komma runt prästerskapets omfattande statliga internetfilter, rapporterar iranska regimens medier på söndagen genom att citera en statstjänsteman.

Ett omfattande statligt internetfilter hindrar iranska folket från att komma runt regimens censur och få tillgång till de många webbplatser som prästerskapet anser vara kriminella eller ”moraliskt korrupta”.

Virtuellt privat nätverk (VPN) är ett verktyg som skyddar en internetanvändare från obehörigt åtkomst genom att kanalisera information genom säkra vägar.

Många iranier kringgår regimens internetfilter genom att använda en VPN-programvara, som ger krypterade direktlänkar till privata nätverk utomlands vilket gör att en tredjepart användare (iranska regimens censurmyndigheter) inte har möjlighet att övervaka eller se vilka hemsidor som besöks.

Men myndigheterna har nu blockerat ”olagligt” VPN, berättade en av regimens så kallade parlamentsledamöter till nyhetsbyrån Mehr på söndagen, vilket även bekräftas av internetanvändare i Iran.

”Inom de senaste dagarna har den illegala VPN-användingen i landet blockerats”, säger Ramezanali Sobhani-Fard, chef för iranska regimens parlamentsutskott för informations- och kommunikationsteknik”, enligt prästerskapets nyhetsbyrå Mehr. ”Från och med nu kan endast juridiska och registrerade VPN användas”, tillade han.

Åtgärden ses av många bedömare som en av många repressiva åtgärder från iranska regimen ämnad att intensifiera övervakningen av samhället inför presidentvalet i juni detta år.

Iranska regimens myndigheter fruktar tydligen folkliga protester likt de som skakade landet sommaren 2009 efter presidentvalet. Då vann den sittande presidenten Ahmadinejad i ett tvivelaktigt val, säger Mojtaba Ghotbi viceordförande för FFFI.

Demonstranter använde internettjänster som Facebook och Twitter för att kommunicera med varandra under de landsomfattande upproren. Nu i takt med att presidentvalet kommer allt närmare intensifierar iranska regimens myndigheter den politiska övervakningen och försöker genom sådana repressiva åtgärder stävja tillgång till internet för att förhindra en upprepning av de folkliga protesterna, tillade han.

Många internetanvändare i Iran som FFFI har varit i kontakt med bekräftar att VPN hade blockerats.

”VPN är avskurna. De har stängt alla portar”, sade en person, som FFFI var i kontakt med, i ett Facebook-meddelande och tillade att man använder en annan form av programvara för att få tillgång till tjänsten utan VPN. Personen sade att även Skype och Viber, internettjänster som används för att ringa telefonsamtal, hade blockerats.

I januari berättade Mehdi Akhavan Behabadi, sekreterare för iranska regimens högsta råd för internetövervakning, att regimen håller på att utveckla en ny programvara i syfte att kontrollera webbplatser och sociala medier.

”Regeringens initiativ att blockera VPN kan också oavsiktligt ha stoppat tillgång till andra internettjänster som Yahoo och Google”, sade Sobhani-Fard till Mehr och tillade att parlamentet skulle undersöka frågan mer noggrant senare denna vecka.

Iranska befolkningen kan idag genom proxyservrar använda flera av de vanligaste sociala nätverkstjänsterna. Men regimens myndigheter blockerar effektivt webbplatser knutna till oppositionen och regimkritiker liksom de webbplatser som misstänks främja oliktänkande eller anses av prästerskapet vara ”moraliskt korrupta”.