Iranier i Sverige

Utvisade i Sverige – men Iran vägrar ta emot dem

Samtidigt som polisen ska öka takten i tvångsutvisningarna från Sverige så växer antalet asylsökande som inte kan utvisas, eftersom de saknar pass eller andra resehandlingar. En av dem är Moshel och hans familj som inte kan skickas tillbaka till Iran, eftersom landet vägrar ta emot dem.

Bland annat Irak och Iran. De har blivit allt svårare att tvångsutvisa asylsökande från vissa länder eftersom myndigheterna där vägrar ta emot egna medborgare om de inte reser frivilligt.

Moshel och hans familj från Iran har varit i Sverige i sju år. Han talar inte svenska, men så här berättar han mamma Fatima:

– De har inga pass, de kan inte ta emot dem, de har inga papper så Iran kan inte ta emot dem, säger hon.

Fatimas son och sonhustru och de tre barnen, varav två är födda i Sverige, saknar pass, och kan därför, trots utvisningsbeslut, inte skickas tillbaka till Iran, som vägrar ta emot dem.

Familjen bor sedan sju år i Fatimas tvårumslägenhet i Katrineholm. Sonen får inte arbeta och familjen lever på 5 000 kronor månaden i dagersättning från Migrationsverket, pengar som knappt räcker till mat, säger Fatima.

– De har inga pengar, de har inga kläder, jag kan inte hjälpa dem så mycket, jag är sjukpensionär.

Som vi berättat i Ekot tidigare i dag så finns det i dag enligt polisen över 4 000 personer som fått avslag på sin ansökan som fortfarande är inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem, men som inte kan utvisas.

Det flesta är från Irak, Iran, Somalia och Afghanistan. Och det handlar alltså om personer som vägrar att resa hem frivilligt och som ofta vägrar medverka till att ta fram id- och resehandlingar. Och det här skapar problem, säger Aram Barware, chef för Migrationsverket i Flen.

– Det är ett problem att människor är kvar i våra system under så lång tid som flera år ibland. Just nu när vi behöver platser, när det i dag kommer ganska många asylsökande, då tar de personerna som finns kvar i vårt system de platserna. Tyvärr är situationen ganska svår för dem.

Källa; Svergesradio