Nyheter

Stormakter vill erbjuda Iran några lättnader i sanktionerna

Stormakter kommer att erbjuda Iran några lättnader i sanktionerna”, om Iran går med på att kuva sitt kärnenergiprogram.

Erbjudandet ska presenteras till Iran under samtal med Iran 26 februari i Almaty, Kazakstan. Iran kommer att träffa företrädare för Kina, Frankrike, Tyskland, Ryssland och Storbritannien i Kazakstan under tisdagen.

Röster höjdes dock för att sannolikheten för en lösning inte ska ställas för högt.

”Det finns inga tecken på att vi får se förhandlingarna föras framåt denna vecka. Jag är inte hoppfull om att en överenskommelse kan nås i Kazakstan. Jag ser inte heller några tecken på att USA kommer att erbjuda Iran några lättnader i sanktionerna”, säger Robin Mills, chef för Dubai-baserade Manaar Energy Consulting and Project Management, till Bloomberg News.

Talesman för EU: s utrikespolitik Catherine Ashton, som leder samtalen med Iran på uppdrag av de befogenheter, säger Teheran borde förstå att det finns ett ”akut behov av att göra konkreta och påtagliga framsteg” i Kazakstan.

Men den islamiska republiken kommer att möta mer ekonomisk smärta om det inte tar upp internationella oron på allvar säger en tjänsteman till Reuters talar på villkor av anonymitet.

Både Ryssland och USA betonade att det inte finns en obegränsad tid att lösa en tvist som har gett upphov till farhågor om ett nytt krig i Mellanöstern.