Nyheter

Iran: Vi har fångat en utländsk drönare

Det kommer motsägelsefulla rapporter på lördagen om att Iran under en militärövning i södra delar av landet ska ha ”tillfångatagit” en ”drönare från fienden”.

General Hamid Sarkheili, talesman för Revolutionsgardet, hävdade i dag att den iranska militären under övningen ska ha upptäckt en utländsk drönare som försökte ta sig in på iranskt luftrum, rapporterar bland annat regimens nyhetsbyrå IRNA.

Men den halvofficiella nyhetsbyrån ISNA och flera andra citerar General Hamid Sarkheili som sade att Revolutionsgardet hade tagit kontroll över drönarens navigationssystem och fört ner den nära staden Sirjan där militärövningar pågick under lördagen. ”Det finns filmer [från händelsen] som kan visas [offentligt] när de ansvariga finner det är lämpligt”, tillade han.

General Sarkheili ville dock inte säga varifrån det obemannade flygplanet kom.

Iranska regimen har tidigare hävdat att man tvingat ner flera amerikanska drönare, bland annat en avancerad RQ-170-drönare som Iran visade upp bilder på i december 2011.

General Sarkheili säger även att Iran under sin militärövning som startades på lördagen testat egna drönare.

”Det handlar om både spaningsplan och drönare utrustade med bomber som kan attackera fienden”, sade han i kommentarer till media.