Nyheter

Irankopplade terroristcell sprängd i Nigeria

Nigeria har gripit tre personer som misstänks vara medlemmar av ett Iran-kopplade terrorkärna, rapporterade Bloomberg på torsdag. Gruppen planerade attacker mot amerikanska och israeliska intressen i Lagos, den kommersiella huvudstaden, enligt statens säkerhetspolis.

Gruppen leds av en lokal shiitiska ledare som har fått utbildning i väpnad strid och användningen av improviserade spränganordningar i Iran, sade Marilyn Ogar, taleskvinna för statens säkerhet enhet.

Gruppen planerade ett angrepp mot Lagosbaserade amerikansk kontor, US Agency for International Development, Haifabaserade ZIM Integrated Shipping Services Ltd och det judiska kulturcentret, sade Marilyn Ogar utan att ge ytterligare detaljer.

En fjärde medlem av gruppen är nu på fri fot, enligt Ogar.

Nigeria är Afrikas största oljeproducent och folkrikaste land med mer än 160 miljoner människor. Det är nästan jämnt fördelade mellan en huvudsakligen muslimsk norr och en i stort sett kristen söder. Det västafrikanska landets

Myndigheter har bekämpat, en nordlig-baserad islamistisk grupp, Boko Haram, som betyder ungefär västlig utbildning är synd.  Boko Haram driver en allt gruvligare väpnad kamp. Målet är en islamisk stat som ska ersätta den moderna staten. Polis och säkerhetsstyrkor svarade med mer våld, vilket ledde till både våldsspiral och ett radikaliserat Boko Haram.

En sändning av iranska vapen inklusive raketgevär och granatkastare beslagtagna 2010 av den nigerianska tullen som sade att de var märkta som ”paket av glasull och pallar av sten.

Azimi Aghajani, en iransk medborgare, och nigerianska Aliyu Jega står inför rätta för vapensmuggling.