Nyheter

Iran: rivalpolitiker tvingas be högsta andlige ledaren om ursäkt

Rivalpolitiker bad regimens högsta andlige ledare Ali Khamenei om ursäkt i helgen för att ha varit inblandade i en ovanlig offentlig fejd och riktat motanklagelser mot varandra, rapporterade Irans statliga medier på måndag. I ett brev uttryckte presidenten Mahmoud Ahmadinejad, parlamentets talman Ali Larijani, hans bror Sadegh Larijani, chef för regimens rättsväsende och alla parlamentsledamöter sin sorg över händelsen och lovade förnyad trohet till den högsta andlige ledaren Ali Khamenei.

Den skriftliga ursäkten kom en dag efter att Khamenei kritiserade både Ahmadinejad och Larijani-familjen för att deras personliga stridigheter har höjt spekulationer bland allmänheten om en irreparabel splittring mellan makthavarna.

De olika fraktionernas maktkamp i Iran är på väg att nå sitt högsta crescendo, enligt bedömarna. Den senaste hektiska ordväxlingen mellan två av prästerskapets främsta tjänstemän, Ahmadinejad och Ali Larijani markerar en ny fas som kännetecknas av en okontrollerbar schism inom prästerskapets maktelit.

Khamenei har tidigare varnat regimens olika fraktioner för infekterade interna maktstridigheter. Men detta till trots har stridigheterna fortsatt mitt i offentlighetens ljus.