Kultur, Nyheter

Iran protesterar mot Berlin filmfestival

Iran har protesterat mot Berlin filmfestivalen för att ge iranska filmregissören Jafar Panahi pris för bästa manus, rapporterade iransk medier på måndag.

Filmfestivalens ledning borde ändra sitt beteende eftersom i filmiskt och kulturellt utbyte är det här opassande, sade Javad Shamaqdari, Irans vice kulturminister med ansvar för film,  enligt Revolutionsgardets nyhetsbyrå Farsnews.

Panahi  och Kamboziya Partovi tilldelades den bästa manus priset på lördag för bästa manus för sin film ”Parde” eller ” Closed curtain”.

Fimen handlar om två människor på flykt undan säkerhetstjänsten. Den är filmad i hemlighet och smugglad ut ur landet, och sägs vara en liknelse för hur restriktionerna mot regissören har lett till bland annat depressioner och självmordstankar.

”De flesta vet att det behövs en licens för att göra filmer i vårt land och att skicka dem utomlands. Men det finns ett litet antal personer som gör filmer och skickar ut dem utan tillstånd. Detta ses som ett brott … men än så länge har den Islamiska republiken visat tålamod mot sådant beteende”, säger Shamaqdari utan att nämna Panahi eller filmen vid namnet, rapporterade ISNA.

Panahi, som blev känd i väst för sina skildringar av frågor som kvinnors rättigheter och sitt stöd till politiska oppositionen, hade inte möjlighet att närvara i Berlin-festivalen.

Filmregissören Jafar Panahi dömdes 2010 till sex års fängelse, anklagad för att utan tillstånd ha gjort en film om oppositionens protester samt för anstiftan till regimkritiska protester. I domen förbjuds Panahi även att göra nya filmer, och han får inte lämna Iran på 20 år.

Panahi som förnärvarande är hemma i husarrest, har beskrivit sig själv tidigare som ett offer för orättvisa.