Motståndsrörelsen, Nyheter

Amerikansk kongressdelegation möter iranska motståndsrörelsens ledare i Paris

En delegation från amerikanska representanthusets utrikesutskott ledd av kongressledamoten Dana Rohrabacher, ordförande för underutskottet för Europa och Centralasien, träffade Iranska nationella motståndsrådets valda president, Maryam Rajavi, i Paris på söndagen. Delegationen diskuterade olika aktuella frågor gällande Iran men även den senaste terroristattacken mot Camp Liberty där cirka 3100 medlemmar av iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedin är bosatta.

Klicka här för att titta på videon

Den partiöverskridande delegationen uttryckte starkt stöd för Folkets Mojahedin (PMOI/MEK), som har anklagat Irans högsta andlige ledare Ali Khamenei för att ligga bakom den dödliga attacken mot Camp Liberty i Irak den 9 februari där sju lägerinvånare dödades och flera skadades.

Delegationen hotade att förkunna Iraks premiärminister som en sponsor av terrorism efter förra veckans dödliga raketattack mot Camp Libertys försvarslösa invånare.

”Iranska och irakiska regeringen arbetar tillsammans för att mörda motståndare till prästerskapets regim”, sade Dana Rohrabacher och krävde att invånarna i Liberty genast ska få återvända till Camp Ashraf, exiliraniernas tidigare hem i Diyala-provinsen.

Rohrabacher tillade att Iraks premiärminister Nouri al-Maliki kommer att få det hett om öronen vid ytterligare angrepp mot lägret.

”Vid ytterligare en attack mot dessa försvarslösa flyktingar, som uppenbarligen är godkänt av regeringen i Irak, kommer vi att ta upp detta i den amerikanska kongressen … och lägga fram en resolution som förklarar premiärministern Maliki och hans regering som statliga sponsorer av terrorism.”

Maryam Rajavi fördömde attacken som hon kallade för ”ett brott av den iranska staten”. Hon betonade att Camp Liberty ligger inne i en jättelik militär zon och att förövarna måste ha fått hjälp av folk ”inom den irakiska regeringen” för att kunna genomföra attacken.

Den amerikanska delegationen som utgjordes av fyra kongressledamöter förklarade i samtal med Maryam Rajavi att Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) och Folkets mojahedin är det ”legitima alternativet till den härskande diktaturen”.

Delegationen bestod av kongressledamöterna Ted Poe (R-TX), ordförande för underutskottet för terrorism, icke-spridning och handel, Brian Higgins (D-NY), ledamot i representanthusets utrikesutskott och ledande ledamot i underutskottet för kontraterrorism och underrättelse vid inrikessäkerhetsutskottet samt kongressledamoten Paul Cook (R-CA)”, enligt ett pressmeddelande efter mötet i Paris.

”Delegationen diskuterade olika möjligheter att motverka växande hot från iranska regimen mot fred och säkerhet i världen, de misslyckade kärntekniksamtalen samt allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter i Iran. Delegationen diskuterade även säkerheten för medlemmar av Folkets mojahedin i Camp Liberty, Irak, och krävde ett omedelbart återvändande av de 3100 invånarna i Camp Liberty tillbaka till Camp Ashraf i avsikt att säkerställa deras skydd.”

Delegationen diskuterade även de åtgärder som USA bör vidta för att ta itu med dessa angelägna frågor.

Delegationen betonade i sitt pressmeddelande efter mötet att ”amerikanska regeringen måste se över sin Iranpolitik eftersom den högsta andlige ledaren förkastade det senaste erbjudandet om direkta bilaterala samtal om landets kärnteknikprogram. USA bör inleda dialog med medlemmar av den iranska oppositionen, precis som vår delegation gjorde idag, istället för fruktlösa samtal med den iranska envåldshärskaren som endast hjälpt regimen att komma närmare kärnvapen och legitimera sin repression av oliktänkande i Iran samt stödja terrorister i regionen.”

”Iran är redo för förändring. Till skillnad från sommaren 2009, när USA stod vid sidan av och tittade på när Islamiska revolutionsgardet förtryckte de miljoner som krävde regimförändring och etablering av demokrati i Iran måste Obama-administrationen stödja den demokratiska oppositionen såsom Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) som leds av Rajavi ”, skriver delegationen i sitt pressmeddelande.