Ekonomi, Nyheter

USA straffar kinesiska företag för brott mot Iransanktioner

USA tillkännagav på måndagen att landet inför straffåtgärder mot en kinesisk affärsman och flera kinesiska företag för försäljning av förbjudna material till Iran.

Sanktioner har införts mot Li Fangwei, även känd som Karl Lee, kommersiell chef för kinesiska företaget LIMMT som svartlistats för första gången i 2006 för materiellt stöd till Irans missilprogram, enligt USA:s finansdepartement.

Amerikanska finansdepartement sade att Li, Dalian Sunny Industries, och tre andra företag Precision Machinery Import-Export Corporation (CPMIEC), BST Technology and Trade Company samt Poly Technologies Incorporated straffas för att ha bedrivit verksamhet för spridning av missilteknologi vilket strider mot amerikanska lagen, U.S. Arms Control Act and the Export Administration Act och Iran, North Korea, and Syria Nonproliferation Act.

På USA:s sanktionslista finns sedan tidigare företag från Vitryssland, Iran, Sudan, Syrien och Venezuela.

Beslutet att införa sanktioner mot de kinesiska företagen fattades den 20 december och trädde i kraft den 5 februari, enligt tillkännagivandet som inte nämner vilka förbjudna produkter som sålts till Iran, Syrien eller Nordkorea.

Amerikanska finansdepartement sade dock att företagens försäljning har brutit mot regler från bestämmelser om kontroll av missilteknologi, konventionen om kemiska vapen samt andra internationella program ämnad att begränsa utveckling och spridning av massförstörelsevapen.

Kinas statliga nyhetsbyrå Xinhua publicerade ett uttalande från Poly Technologies där företaget säger anklagelserna mot dotterbolaget till det statligt ägda konglomeratet Kina Poly Group Corporation var grundlösa.

Kinesiska utrikesministeriets taleskvinna Hua Chunying uppmanade i ett pressmeddelande USA att korrigera felaktigheter i sin politik och häva sanktionerna omedelbart.