Nyheter

Protestaktion mot raketattack mot Camp Liberty

Minst sex medlemmar av iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedin dödades och mer än 50 skadades när deras läger Camp Liberty utanför Bagdad besköts med över 30 raketer vid 05:45 lokaltid.

Några av de skadade är i allvarligt tillstånd och risken att antalet döda stiger är mycket stor. Kliniken vid lägret saknar nu elektricitet och har blivit oanvändbart enligt de första uppgifterna. Det ska också var brist på hjälp och irakiska styrkor baserade i lägret ska ha hindrat de skadade från att få medicinsk hjälp.

3100 medlemmar av iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedin (PMOI) tvingades för ett år sedan till att flytta från deras hem i Camp Ashraf till Camp Liberty, en tidigare amerikansk militärbas nära Bagdads internationella flygplats, som ett första steg för att kunna lämna Irak för tredje länder.

Detta efter ett samförståndsavtal mellan FN och irakiska regeringen från den 25 december förra året. FN:s flyktingkommissariat skulle enligt avtalet bedöma lägerinvånarnas flyktingstatus.

Dagen innan lördagens attack varnade lägerinvånarnas representanter och deras advokater USA och FN om att iranska regimen och irakiska styrkor planerade ytterligare en massaker mot lägret. De försvarslösa lägerinvånarna har attackerats vid två tidigare tillfällen, april 2011 och juli 2009, när de var bosatta i Camp Ashraf.

De döda efter lördagens attack har identifierats som Poran Nahjafi, Mostafa Khosravi, Yahya Nazari, Mehdi Abedi, Hadi Shafii, Nazir Azizi.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI), exiliranier och anhöriga till invånarna i Camp Ashraf kommer att delta i en protestaktion utanför iranska regimens ambassad i Stockholm för att protestera mot prästerskapets komplotter mot invånarna i Camp Ashraf och Camp Liberty. Därifrån kommer de att gå vidare till irakiska ambassaden och senare till USA:s ambassad för att uppmärksamma deras ansvar i att skydda invånarna i Camp Ashraf i enlighet med internationella lagar och tidigare skriftliga löften.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) och Camp Liberty-invånarnas anhöriga i Sverige kräver att regeringen och utrikesdepartementet ska kraftigt fördöma lördagens attack samt vidta skyndsamma åtgärder för att lägerinvånarna snabbt ska kunna flyttas tillbaka till Camp Ashraf där de inte är lika sårbara för attacker.

De kräver samtidigt att FN, USA och EU tar sitt ansvar och skyddar invånarna i Camp Liberty och Camp Ashraf i enlighet med internationella lagar och tidigare skriftliga löften.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) fördömer även iranska regimen för dess desperata komplotter mot den främsta iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedin i en tid då prästerskapet står inför flera akuta och livshotande kriser.

Plats: Iranska regimens ambassad, Elfviksvägen 78, Lidingö, Stockholm

Tid: Lördagen, den nionde februari, kl. 10:30