Nyheter

Iran anklagas för att smuggla vapen till jemenitiska rebeller

Iranska regimen anklagas för att smuggla raketer och explosiva ämnen till jemenitiska rebeller, rapporterar Reuters på fredagen.

Jemens president har bett sin iranska motsvarighet att sluta backa väpnade shiitiska rebeller efter att Jemens kustbevakning konfiskerade ett skepp lastad med missiler och raketer som misstänks komma från den Islamiska republiken, sade en jemenitisk regeringstjänsteman i torsdags.

Iranska regimen har förnekat alla kopplingar till vapnen som fanns ombord på ett fartyg utanför Jemens kusten den 23 januari som konfiskerades av Jemens kustbevakningen i en operation samordnad med den amerikanska flottan.

Men en jemenitisk regeringstjänsteman, Abdel-Rashid Abdel Hafez, sade utan att ge ytterligare detaljer att president Abd-Rabbu Mansour Hadi hade kontaktat Irans president Mahmoud Ahmadinejad för att kräva att Teheran stoppar smuggling av vapen om meddelandet, skriver Reuters.

”Det här är de farligaste vapen som smugglas till Jemen. Lasten innehöll luftvärnsrobotar och sprängämnet C4 som endast ett fåtal länder i Mellanöstern förfogar över, och har lastats förra veckan i Iran”, sade Jemens viceinrikesminister Abdel-Rahman Hanash.

Jemen har klagat till FN:s säkerhetsråd och begärt att vapentransporten utredas av rådets expertgrupp som övervakar efterlevnaden av sanktioner mot Iran.

Tjänstemän i Washington har sagt att lasten tros ha varit från Iran avsedda för rebeller, sannolikt för shiitiska Houthierna som huvudsakligen är baserade i norra Jemen.

Enligt regeringen vill rebellerna, som tillhör den zayditiska grenen av shiaislam, återupprätta det religiösa styre som rådde för mer än 1000 år i Jemen ända in på 1960-talet.

En majoritet av Jemens 19 miljoner invånare är sunnimuslimer. En majoritet av dem övriga är zayditiska shiiter.