Nyheter

Iran och Hizbollah bakom bombdåd

Bulgariens regering släppte en undersökande rapport på tisdag om att den libanesiska militanta gruppen Hizbollah och dess allierade Iran står bakom en terroristbombning i somras i semesterorten Burgas i juli som dödade fem israeliska turister och skadade 30 .

Långt innan denna officiella rapport som släpptes av de bulgariska myndigheterna hade Israel anklagade Hizbollah (och dess huvudsponsor, Iran) för att ligga bakom den Burgas attacken.

De två misstänkta som håller australiska och kanadensiska pass var direkt kopplade till Hizbollah sade Bulgariens inrikesminister Tsvetan Tsvetanov.

”Det finns uppgifter som visar finansieringen och sambandet mellan Hizbollah och de två misstänkta”.

Paret hade bott i Libanon sedan 2006 respektive 2010, enligt nyhetsbyrån AFP som citerade Tsvetanov.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sade de bulgariska rapport gjorde klart att Hizbollah var ”direkt ansvarigt för den avskyvärda handlingen i Burgas”.

Hizbollah och Iran ”utkämpar en global terrorkampanj över gränserna och kontinenter” och uppmanade europeiska nationer att ”nå de nödvändiga slutsatserna om den sanna naturen av Hizbollah”, tillade han.

Israel, USA hoppas att rapporten  skulle hjälpa ansträngningarna att driva EU att utse den libanesiska militanta gruppen, Hizbollah, som en terroristorganisation.

Hittills har Europa vägrat att följa den amerikanska ledningen att föra Hizbollah i sin lista över utländska terroristorganisation.

Libanons premiärminister Najib Mikati fördömde attacken och sade att hans land var ”redo att samarbeta” med Bulgarien, sade rapporter.

Innan rapporten publicerades hade Bulgarien undvikit att offentliggöra några misstankar om vem som var bakom Burgas attacken.