Nyheter

Skoattack mot Irans Ahmadinejad i Kairo

En syrisk medborgare har försökt attackera iranska regimens president, Ahmadinejad, framför Al-Hussein-moskén i Kairo, rapporterar Turkiet nyhetsbyrån Anatolia på tisdag.

Ett videoklipp som har skickats ut av nyhetsbyråns korrespondent, visar en ung man ropade på Ahmadinejad och försöka träffa presidentens huvudet med en sko men träffade en av hans livvakter.

Angriparen rapporteras vara en ung man med ”en syriansk dialekt” försökte attackera Mahmoud Ahmadinejad när han lämnade en moské. Egyptiska säkerhetsstyrkor lyckats gripa och arrestera mannen efter händelsen.

Angriparen hördes skandera anti-iranska slagord för att stödja den syriska regeringen, konstaterade nyhetsbyrån.

Prästerskapets president anlände på tisdagen till Egyptens huvudstad Kairo för på en tre dagar besök.  Besöket har beskrivits som det senaste tecknet på förbättrade relationer mellan de två länderna efter 2011 upproret som störtade Egyptens härskare, president Hosni Mubarak och förde en islamistisk regering till makten.

Efter hans ankomst, höll den iranske presidenten och hans egyptiska motsvarighet en 20-minuters tal med fokus på inbördeskriget i Syrien, rapporterade AP som citerar en icke namngivna säkerhetsmän. Historiskt har båda länderna stått emot i frågan om Syrien, med Iran är Damaskus ’närmaste regionala allierade och Egypten kräver Syriens president Bashar Assad att avgå.

Ahmadinejads besök är det första av en iransk statschef sedan den islamiska revolutionen 1979. Iran hoppas på ett utvidgat samarbete med Egypten, som trots sitt islamistdominerade styre varit avvaktande till Irans propåer. Anledningen till besöket är att Islamiska konferensen (OIC) håller sitt toppmöte i Kairo.

Före avresan till Kairo antydde Ahmadinejad att han även skulle vilja besöka Gazaremsan, enligt Reuters.