Nyheter

Iransk president redo att gå ut i rymden

Iranska regimens president Mahmoud Ahmadinejad är redo att bli den första människan som skickas ut i omloppsbana av sin nations nystartade rymdprogram, enligt rapporter.

Iran kungjorde i förra veckan under en presskonferens att landet har framgångsrikt skickat upp en apa i rymden, ett tillkännagivande som bemötes skeptiskt av omvärlden.

”Jag är redo att bli den första människan att sänds ut i rymden med hjälp av iranska vetenskapsmän”, sade Ahmadinejad på måndagen vid sidan av en rymdutställning i Teheran, enligt regimens nyhetsbyrå, Mehr.

”Att skicka upp levande varelser i rymden är ett resultat av iranska insatser och engagemang från tusentals iranska vetenskapsmän”, tillade Ahmadinejad.

Ahmadinejad är känd för provokativa offentliga kommentarer och det var oklart om förslaget var ett seriöst tillkännagivande eller enbart ett dåligt skämt.

Ahmadinejads andra och sista mandatperiod som president slutar i juni. Men hans politiska position har varit i gungning sedan han hamnat i onåd hos prästerskapets parlamentet i början av sin andra mandatperiod och dessutom verkar ha förlorat sitt stöd från högsta andlige ledaren Ali Khamenei .

På söndag anklagade Ahamadinejad parlamentets talman Ali Larijani för korruption. Under ett kuppartat framträdande spelade Ahmadinejad i söndags upp en ohörbar bandupptagning med Larijanis bror Fazel, där denne, enligt Ahmadinejad, berättar hur hans högt uppsatta bröder, en är parlamentets talman, en är chef för regimens rättsväsende och en annan är en högt uppsatt rådgivare till landets högsta andlige ledare, kan underlätta affärer. Larijani och hans bror Fazel förnekade anklagelserna. Den senare av Larijani bröderna, Fazel, har sagt att han nu ska vända sig till rättsväsendet för att stämma Ahmadinejad för hans grundlösa anklagelser.

Iran försökte skicka upp en apa i omloppsbana i 2011 utan framgång. Tidigare i januari offentliggjorde regimen planer på att försöka igen som en del i sina förberedelser inför att skicka upp en människa i rymden till 2020, vilket Ahmadinejad nu verkar ta sikte på.