Nyheter

Iransk före detta centralbankschef häktad i Tyskland med en check på 70 miljoner dollar

Irans förre centralbank chef Tahmasb Mazaheri greps av tyska polisen den 21 januari vid ankomst på Düsseldorf flygplatsen från Turkiet med en bank check för motsvarande 70 miljoner dollar i sin ficka, enligt Bild am Sonntag.

Checken som utfärdas av Bank of Venezuela sades vara i besittning av en oidentifierad 59-årig man, som sedan dess har identifierats som Tahmasb Mazaheri. Han anklagas nu för att han inte deklarerat denna check vilket straffas med 1 miljon euro i böter. Tyska myndigheter har inlett en utredning för att se om det fanns någon form av penningtvätt inblandade.

Enligt Turkiet tjänstemän ljög Mazaheri och bara förklarade att han bar mindre än $ 13.644 av värdeobjekt.

Mazaheri sade i förhöret att detta belopp ”avsedd för byggandet av 10 000 bostäder, som finansierades av regeringen i Venezuela”.

Mazaheri är en före detta minister för ekonomi-och finansminister i Khatamis regering 2001–2004 och chef för Irans centralbank fram till 2008.