Nyheter

Irans parlament sparkar Ahmadinejads minister

Iranska regimens parlament avsatte landets arbetsmarknadsminister Abdul-Reza Sheikholeslami genom en misstroendeförklaring, enligt rapporter på söndagen.

197 ledamöter utav 272 ledamöter i iranska regimens parlament röstade mot Abdul-Reza Sheikholeslami, och därmed avsattes den nionde ministern från Mahmoud Ahmadinejads regering under hans andra mandatperiod.

Söndagens misstroendeförklaring är en dramatisk upptrappning av den långvariga maktkampen mellan regimens president Ahmadinejad och parlamentets talesman, Ali Larijani.

Abdul-Reza Sheikholeslami, anklagas för att ha utsett regimens förre allmänna åklagare, Saeed Mortazavi, till chef för Irans socialförsäkringssystem, en utnämning som kritikerna ansåg vara ”olagligt, olämpligt för nationen samt i strid mot de 33 miljoner arbetstagares intressen vilka är medlemmar av denna fond.”

Mortazavi avsatts från rättsväsendet för sin roll i dödandet av politiska fångarna efter Ahmadinejads omtvistade omval.

Mahmoud Ahmadinejad anklagade i sin tur parlamentets talman Ali Larijani för korruption. Under ett kuppartat framträdande spelade Ahmadinejad i söndags upp en ohörbar bandupptagning med Larijanis bror Fazel, där denne – enligt Ahmadinejad – berättar hur hans högt uppsatta bröder kan underlätta affärer.

Larijani kontrade med att säga, ”vår president har inte grundläggande kunskaper i hur man beter sig. Men det är faktiskt bra att Ni spelade bandet i dag, så att folk förstår Er karaktär bättre”, och drog ned rungande applåder.

Misstroendeförklaringen mot Sheikholeslami sätter Ahmadinejads regeringen under ytterligare press och farligt nära en ny förtroendeomröstning om hela hans regering, vilket med största säkerhet skulle leda till ytterligare avsked för ministrar utnämnda av Ahmadinejad. Om en majoritet av presidentens ministrar avsetts under en enda mandat måste parlamentet enligt Irans nuvarande konstitution rösta för att på nytt godkänna presidentens regeringsbildning.

Både Ahmadinejad och Larijani sade först att de skulle hålla presskonferenser på söndagskvällen men planerna stoppades senare under dagen.