Nyheter

Irans valuta fortsätter rasa

Irans valuta rasade till en rekordlåg nivå på lördagen och har tappat sitt värde mot den amerikanska dollarn med 21 procent på två veckor.

En dollar kostade mellan 39 000 och 40 000 rial på öppna marknaden, jämfört med 33 000 för två veckor sedan och 12 000 i slutet av 2011.

I slutet av januari sjönk värdet till 37 000 rial mot en dollar efter rykten om att Irans centralbankschef Mahmoud Bahmani ska få sparken på grund av otillräckliga åtgärder för att stötta upp rial.

Orsaken till kursfallet är framför allt brist på utländska kontanter till följd av västvärldens hårda sanktioner mot Irans centralbank och oljeindustri över dess omtvistade kärnteknikprogram.

Osäkerhet kring strandade förhandlingar mellan Iran och FN:s atomenergiorgan, IAEA, samt de sex stormakterna om landets kärnteknikprogram är ytterligare kontroverser som belastar rial, enligt lokala medier.

Den officiella dollarkursen i Iran har i flera månader fastställts till 12 260 rial, men detta är reserverad för endast officiella statliga företag. Parallellt med dollarkursen på den öppna marknaden kan ett fåtal företag inom livsmedelssektorn köpa dollar för 24 550 rial, en kurs reserverad företag som importerar livsmedel eller andra basvaror.

Väst anklagar iranska regimen för att utveckla kärnvapen, något som iranska regimen förnekar.

Utöver västerländska sanktioner skyller vissa analytiker och regimens lagstiftare raset på regeringen för vad de kallar misskötsel och underlåtenhet att förse marknaden med tillräckligt utländsk valuta.

Iranska regimens regering har under tiden lovat att vidta åtgärder för att stödja den inhemska valutan rial utan att precisera. Än så länge finns det dock inga tecken som tyder på att trycket mot Irans valuta ska lättna.