Nyheter

Terrorhot från Iran och Hizbollah mot USA ökar, enligt rapport

Iranska Revolutionsgardets elitstyrka Quds-styrkan och den libanesiska milisgruppen Hizbollah lär av en serie misslyckade terrorattacker under de senaste två åren och utgör ett växande hot mot USA, Israel och andra västerländska mål, rapporterar Associated Press (AP) på onsdagen med hänvisning till en rapport från Matthew Levitt, expert på kontraterrorism vid Washington Institute for Near East Studies.

Quds-styrkan och Hizbollah som genomför operationer både självständigt och gemensamt har eskalerat sina aktiviteter runtom i världen vilket har lett till ökad oro i USA om att de har en allt större förmåga och vilja att attackera USA, enligt rapporten som har titeln “Hizbollah och Quds-styrkan i Irans hemliga krig mot väst”.

Levitts rapport tar upp två attacker från förra året, ett terrordåd i Bulgarien och en misslyckad iransk mordkomplott i USA, som tecken på att dessa milisgrupper anpassar och är fast beslutna om att hämnas på västvärlden för dess försök att störa Teherans kärntekniska program och andra förmodade brott, rapporterar AP vidare.

Rapportens slutsatser utvecklar kommentarer från amerikanska tjänstemän i slutet av förra året som berättade för kongressen att Quds-styrkan och Hizbollah, som ofta samordnar sina insatser, har blivit “en viktig källa till oro” för USA.

Mer än 20 planerade terrorattacker från Hizbollahs eller Quds-styrkans agenter har stoppats runtom i världen mellan maj 2011 och juli 2012. Nio av de stoppade attackerna kom under de första nio månaderna i 2012, säger Levitt i sin rapport.

“Vad som är anmärkningsvärt, är hur amatörmässiga de båda organisationernas beslut har varit: målen var dåligt utvalda och angreppen utfördes med grov inkompetens”, säger Levitt i rapporten och tillägger “medan grupperna skakar av sig dessa misslyckanden och professionaliserar sina operationer, kan denna slarviga förslagenhet snabbt ersättas av framgångar för operationerna”.

Matthew Levitt är forskare vid och chef för Washington Institutes Stein program för terrorismbekämpning och underrättelse. Från 2005 till början av 2007 var han vicechef för analys och underrättelseverksamhet vid amerikanska finansdepartementet.