Nyheter

Iranska regimen arresterar anhöriga till oppositionsgruppen, Folkets mojahedin, i Iran

Med endast några månader kvar till presidentvalet i juni, intensifierar iranska regimen sina tillslag mot oliktänkande för att stoppa folkliga uppror likt de under och efter presidentvalet i 2009.

I ett av sina tillslag arresterade iranska regimens underrättelseagenter två personer i Iran vilka är släktingar till medlemmar av iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedin bosatta i Camp Liberty i Irak. Reza Akbari och hans son Ali arresterades för 10 dagar sedan medan regimens tjänstemän vägrar lämna ut någon som helst information om deras tillstånd eller vistelseort till andra familjemedlemmar.

Reza Akbari är en politisk fånge från 80-talet. Iranska regimen har redan avrättat fyra av hans syskon under tre decennier. Alireza, 20, Gholamreza, 26 avrättades 1981 respektive 1985, och Roghie, 30, Abdolreza, 23, fanns bland offren i massavrättning av 30 000 politiska fångar i sommaren 1988.

Ytterligare en av hans syskon, hans syster, Maryam Akbari Monfared, 38, mamma till tre små barn, greps den 31 december 2010 anklagad för brottet ”moharebeh” (fiendskap mot Gud) och dömdes senare till 15 års fängelse. Regimens så kallade domstolsväsende beskrev i sin dom att hennes brott var bland annat att hon hade flera av sina anhöriga i Camp Ashraf, hemvist för medlemmar av iranska oppositionsgruppen, Folkets mojahedin, och att flera av hennes släktingar tidigare hade avrättats för stöd till samma organisation.

Ökade tillslag och allt hårdare press på familjer till invånarna i Camp Ashraf och Camp Liberty i Iran samtidigt som irakiska regeringen inför allt mer  repressiva restriktioner mot lägerinvånarna i Irak på order av iranska regimen är enbart ett uttryck för prästerskapets rädsla för den organiserade oppositionen för en demokratisk förändring i Iran, skriver Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) i ett uttalande på torsdagen den 24 januari 2013.

Värd att notera är att förföljelsen intensifieras i ett skede när prästerskapets regim konfronteras med både nationella och internationella kriser utan något riktigt svar på hur man ska ta sig ur dagens situation som hotar hela det religiösa etablissemangets överlevnad.