Mänskliga Rättigheter

Prästerskapet verkställer amputationsstraff mot en 29-årig ung man på offentlig plats

Iranska regimen verkställde ännu ett barbariskt straff på torsdagen då en 29-årig man anklagad för stöld fick sin hand amputerad på offentlig plats i staden Shiraz i Iran. Enligt prästerskapets rättsväsende i Fars-provinsen dömdes mannen utöver amputationsstraffet till tre års fängelse och 99 piskrapp.

Den 29-åriga mannen är inte ensam om att utdömas till detta barbariska straff av regimens så kallade rättsväsende och enligt uppgifter har ett antal andra fångar i staden Shiraz i Fars-provinsen också dömts till samma straff som innebär amputering, piskrapp och långa fängelsestraff.

Åklagaren i staden Shiraz, Ali Alghasi, kallade verkställandet av amputationsstraffet för en ”allvarlig varning” till alla som ”orsakar osäkerhet”. Han underströk att en ”bestämd och kompromisslös attityd toppar nu rättsväsendets dagordning”.

Under den senaste veckan har prästerskapets så kallade rättsväsende tilldelat och verkställt barbariska och grymma straff mot vanliga invånare som anklagas för mindre stöld medan avslöjanden från regimens egen press om inblandning av prästerskapets ledare och medlemmar av regimens parlament i bedrägerier i mångmiljardklassen avlöser varandra. Detta i samband med de allt mer infekterade interna stridigheterna mellan prästerskapets olika fraktioner om makten inför det stundande presidentvalet i landet.

Regimens mångmiljardstölder omfattar plundring av iranska folkets välstånd genom att slussa ut miljarder från landets intäkter till konton utomlands, finansiellt stöd till terroristorganisationer och fundamentalister i regionen, astronomiska utgifter till ett olovligt kärnvapenprogram samt olika missilprojekt, narkotika- och människosmuggling, i synnerhet trafficking av iranska kvinnor och flickor till arabiska grannländer.