Mänskliga Rättigheter

Två unga män hängdes offentligt i Iran

Två unga män hängdes offentligt i Irans huvudstad på söndag anklagade för att beväpnade med machete ha rånat en annan man på öppen gata i Teheran 26 november 2012. Beloppet som tjuvarna ska ha kommit över motsvarar enligt uppgifter 350 kr. En av de två dödsdömda som ska enligt uppgifter  komma från Teherans fattigare stadsdelar har berättat under förhör att han genomförde personrånet eftersom han behövde pengar till sin mors operation.

Händelsen fångades av en övervakningskamera och filmen lades upp på Youtube den 6 december 2012. Den visades även upp i regimens statliga televisionen.

Alireza Mafiha och Mohammad Ali Sorouri, båda yngre än 24, dömdes för moharebeh (krig mot Gud) och korruption på jorden.

Ytterligare två män var inblandade men inte lika aktiv delaktiga i rånet, enligt prästerskapets så kallade rättsväsende. De dömdes till tio års fängelse, 74 piskrapp och fem års fängelsestraff som ska avtjänas i en annan provins.

Iran, där mord, våldtäkt, väpnat rån, narkotikahandel och äktenskapsbrott bestraffas med döden, är bland länder som har högsta antalet avrättningar i världen per capita.

Människorättsorganisationen Amnesty International har fördömt avrättningarna, men Teheranregimen påstår att dödsstraff är nödvändigt för att upprätthålla lag och ordning samt att den tillämpas först efter uttömmande rättegång.

Iranska regimen har under senaste månaden verkställt allt fler avrättningar av så kallade kriminella i landet, många av de på offentliga platser. Människorättsaktivister, människorättsorganisationer och oppositionella menar att denna ökning är ett försök att skrämma folket till tystnad och hejda protester mot den ruinerade ekonomin och brist på fri- och rättigheter i samhället.

Medan dessa ungdomar dömdes till döden respektive långa fängelsestraff för att ha rånat en annan person på motsvarande 350 kr, har prästerskapets ledare undgått åtal och åtnjutit immunitet när de olovligt berikat sig själva och sina familjer genom bedrägerier i miljardklassen och genom att plundra iranska folkets välstånd i tre decennier. Därtill har prästerskapet, som beaktar den högsta andlige ledare som guds representanter på jorden, slagit ner alla som vågar höja rösten och protestera mot den omfattande korruptionen i landet genom att anklaga dem för moharebeh (krig mot Gud), ett brott som är straffbart med döden i Iran.