Mänskliga Rättigheter

Två avrättningar i östra Iran, varav en offentlig

Iranska regimen avrättade en man genom offentlig hängning och verkställde ett spöstraff för en annan på offentlig plats i staden Sabzevar i östra Iran på onsdagen, den 16 januari.

Prästerskapets så kallade rättsväsende i provinsen Khorasn Razavi tillkännagav i ett uttalande dagen innan avrättningen a att två fångar skulle avrättas genom hängning, en i vardera städerna Mashhad och Sabzevar. Uttalandet betonade att avrättningen i Sabzevar skulle genomföras på offentlig plats medan den i staden Mashhad skulle ske inne på staden centrala fängelse.

Mashhad i östra delen av landet är med cirka tre miljoner invånare Irans näst största stad. Sabzevar som även den är en stad i provinsen Khorasn Razavi har en befolkning på över 200 000.

Likgiltig inför internationella krav och övertygad om omvärldens passiva hållning har gjort att iranska regimen satt i system och utvecklat en rutin om att kungöra avrättningar innan själva verkställandet i ett försök att skapa en atmosfär av rädsla i samhället och skrämma folkliga missnöjesyttringar, i synnerhet när ännu ett presidentval står för dörren.