Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Ännu en ung student i Iran torterad till döds

Iranska regimens barbariska förtyck har skördat ytterligare ett offer, denna gång en 27-årig student från Teherans Universitet, Keramatallah Zareian som enligt uppgifter till FFFI under måndagen ska ha dött under tortyr.

Hans död är tredje fallet under den senaste månaden som blir offentligt. De tidigare fallen som har blivit offentliga är bloggaren Sattar Beheshti och arbetaren Jamil Soweidi. Båda dessa herrar föll offer för regimens hänsynslösa brutalitet och dog till följd av grym tortyr när de var i regimens förvar. Mörkertalet är dock stor då många politiska fångars öde aldrig blir offentligt när de dör i regimens tortyrkammare eller hemliga fängelser.

Keramatallah Zareian försvann spårlöst den 25 december förra året. Han hade blivit arresterad vid tre tidigare tillfällen på grund av sina politiska aktiviteter och var en efterlyst man. Hans mördare försökte dölja spåren av tortyr på hans kropp och placerade hans livlösa kropp under rinnande varm vatten i badkaret i hans hem i Teherans Nezamabad-distrikt. Hans kropp var svårt sargad i kraftig deformerade bitar och oidentifierbar på grund av kraftig infektion.

Iranska regimens myndigheter informerade hans familj i staden Jahrom först fyra dagar efter hans försvinnande om att något hade hänt deras som Keramatallah och att familjen måste komma till huvudstaden Teheran. Agenter från iranska regimens underrättelse- och säkerhetstjänst har enligt familjens uppgifter sagt att deras son hade straffats fysiskt efter att han förolämpat den högsta andliga ledaren.

Keramatallah Zareian startade sina regimkritiska aktiviteter från den allra första dag som han antogs till School of Fine Arts of Tehran University i 2003.

Han arresterades för första gången i 2006. Den sjunde december 2009 blev han arresterad för en andra gång och fördes först till det ökända Kahrizak-fängelset, där han utsattes för grym tortyr och sedan till Evin-fängelset.

Efter att ha släppts ut ur fängelset var han ständigt föremål för regimens påtryckningar och förföljelse. Han blev dessutom utslängd från universitetet och avstängd från sina studier. Han arresterades för en tredje gång i februari 2011 och fick återigen utstå tortyr.