Nyheter

Iran gör egen version av filmen Argo

Den iranska regeringen vill inte att amerikanska regissören Ben Afflecks senaste film, ”Argo”, skall vara den sista berättelsen om 1979-års gisslankris i Iran då flera amerikanska diplomater hölls som gisslan i över ett år på den amerikanska ambassaden i Teheran.

En statlig konstbyrå planerar nu att producera sin egen film för att erbjuda Irans version av händelsen, rapporterar den halvofficiell nyhetsbyrån Mehr.

”Filmen med titeln ”The General Staff” handlar om de 20 amerikanska gisslan som revolutionärerna överlämnade till USA”, berättade regissören Ataollah Salmanian.

”Filmen kommer att vara en stor produktion och ett lämpligt svar på ”Argo”-filmen som inte tar hänsyn till historien, förklarade Salmanian vidare.

Oscarsnominerade ”Argo” handlar om hur den amerikanska ambassaden i Teheran blev stormad i samband med 1979 års revolution i Iran. 52 amerikaner hölls som gisslan i 444 dagar, men sex personer ur ambassadpersonalen lyckades fly byggnaden i hemlighet innan den stormades och gömma sig hemma hos den kanadensiska ambassadören. Filmen ”Argo” är regisserad av Ben Affleck..

Denna iranska regimens berättelse förväntas skildra fega amerikanska diplomater vilka behandlas väl av sina fångvaktare och så småningom lämnas över välbehållen till USA.

”Argo” är förbjudet i Iran och klassas av regimen som ”anti-iransk”. Iranska regimens kulturminister beskrev filmen som ”en förolämpande handling” motiverad av ”onda avsikter”.