Nyheter

Irans ledare: Tal om fritt val tjänar fiende

Prästerskapets högsta andlige ledare varnade i ett tal på tisdagen de iranier som kräver att fria val ska hållas i kommande presidentvalet i juni detta år

Iranier ska inte kräva fria val, sade Khamenei inför en grupp anhängare i staden Qom på tisdagen och tillade frågande “I vilket annat land är valen friare än i Iran?”

”Fiender kommer att försöka stoppa ett högt valdeltagande i det kommande presidentvalet genom att orsaka politiska, ekonomiska och säkerhetsmässiga distraktioner. Irans fiender vill konspirera för att hindra det livliga och massiva deltagandet av folket vid nästa val”, sade Khamenei, som har sista ordet i alla statliga frågor.

”Iranier ska inte tjäna landets fiender genom att ifrågasätta rimligheten i kommande presidentvalet. Varje person måste vara försiktig så att dennes kommentarer inte tjänar fiendens önskan”, sade Khamenei vidare.

Hans kommentarer var ämnad som en varning till reformister som under de senaste veckorna har betonat att den planerade omröstningen i juni ska vara fri.

Iranska regimen vill till varje pris undvika en upprepning av de folkliga protester som följde 2009 års presidentval. Motkandidater till regimens president Mahmoud Ahmadinejad, vinnaren av valet i 2009, anklagade valet för att vara präglad av fusk och kritiserade resultatet.