Nyheter

Iran skapar programvara för att styra sociala nätverkssajter

Prästerskapets regim håller på att utveckla en ny programvara i syfte att kontrollera webbplatser och sociala medier.

Den nya mjukvaran ska hindra vanliga iranier från att ”utsättas för skadligt onlineinnehåll” samtidigt som användarna får dra nytta av Internet, sade chefen för prästerskapets polisstyrkor, generalmajor Ismail Ahmadi Moghadam, som citerades av iranska tidningar på lördagen. Han sade dock inte när programmet skulle vara färdig utvecklat och införas.

Moghadam angav inte heller vilka sociala nätverk som skulle drabbas, men både Facebook och Twitter är populära sociala nätverkstjänster i Iran. Även prästerskapets högsta andlige ledare, Ali Khamenei, har på senare tid enligt uppgifter startat ett eget twitterkonto och en egen Facebook-sida som uppdateras med bilder och ”budskap” från regimens envåldshärskare.

Befolkningen i Iran kan idag genom proxyservrar utnyttja flera av de vanligaste sociala nätverkstjänsterna. Men regimens myndigheter blockerar effektivt webbplatser knutna till oppositionen och regimkritiker liksom de webbplatser som misstänks främja oliktänkande eller av prästerskapet anses vara ”moraliskt korrupta”.

Iran inrättade i fjol en ny cyberkommandocentral som inkluderar en säkerhetsenhet kallad cyberpolisen vilket har till uppgift att övervaka och kontrollera medborgarnas internetanvändning och nätvanor.

Ismail Ahmadi Moghadam finns sedan mitten av 2011 på både USA:s och EU:s sanktionslista för delaktighet och ansvar i allvarliga människorättskränkningar, i synnerhet under och efter de omfattande folkliga protesterna i efterdyningen av det fuskpräglade presidentvalet i 2009.