Nyheter

Irans enda kvinnliga statsråd fick sparken

Irans enda kvinnliga statsråd, hälsominister Marzieh Vahid Dastjerdi, avskedades på torsdag efter att hon kritisera regeringens för att inte tillhandahålla medel för att importera livsviktiga mediciner.

Dastjerdi  blev utsedd som första kvinnliga ministern 2009, sedan den islamiska republiken grundades 1979.

De senaste veckorna kom rapporter om brist på vissa kritiska läkemedel för behandling av cancer, multipel skleros, blodsjukdomar och andra allvarliga tillstånd.

Förra månaden sade Dastjerdi att endast en fjärdedel av 2,4 miljarder av hälso- och sjukvårda budget har avsatts för medicin import under innevarande år och det fanns en brist på utländsk valuta för transporterna.

”Medicin är viktigare än bröd. Jag har hört att lyxbilar har importerats med subventionerade dollar men jag vet inte vad som hände med de dollar som var tänkt för att tilldelas för import av medicin”, sa hon i den statliga televisionen.

Iranska tjänstemän skyller bristen på USA och EU- sanktioner. Regeringen har kommit under hård kritik själv för att inte hantera behoven hos iranier ordentligt.

Ahmadinejads politiska rivaler anklagar honom för att förvärra effekterna av sanktionerna genom dålig förvaltning och svågerpolitik.

I ett kort uttalande meddelade Ahmadinejad den provisoriska utnämningen av Mohammad Hassan Tariqat Monfared som chef för ministeriet, som ersätter Dastjerdi.

Dastjerdi avskedande kritiserades i riksdagen, där Ahmadinejad har anklagats för att koncentrera makten i sina egna händer.

”Även om presidenten har befogenhet att avskeda hälsominister, var flytten inte klokt och inte har acceptabel logik” sade chefen för parlamentets hälsokommittén, Hosseinali Shahriari, rapporterar den halvofficiella nyhetsbyrån Fars.

”Uppsägningen av hälsoministern orsakades av något annat än … personliga frågor. Jag hoppas att presidenten har modet att förklara varför han gjorde denna förändring,” sade Shahriari som citerades av Fars.