Motståndsrörelsen

Irakiska regeringens vårdrestriktioner dödar PMOI-medlem i Camp Liberty

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), som representerar medlemmar av iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedin (PMOI) som tvingades nyligen till att flytta till Camp Liberty, ett tillfälligt läger utanför Bagdad, anklagade irakiska regeringen på måndagen för en av PMOI-medlemmarnas död efter att irakiska myndigheter hindrade honom från att uppsöka sjukhus förra månaden, rapporterar Associated Press (AP).

Behrooz Rahimian, en PMOI-medlem, dog av hjärtstillestånd söndagen den 23 december vid lunchtid lokaltid, en månad efter att irakiska underrättelsetjänsten stoppade honom från att ligga kvar på sjukhus för [fortsatt] vård, skriver NCRI i ett uttalande från samma dag.

NCRI skriver i sitt uttalande att de inhumana restriktionerna som införs mot lägerinvånarna i Liberty sker under insyn av irakiska regeringen och anklagar Iraks premiärminister och agenter från irakiska underrättelsetjänsten som ytterst ansvariga för Behrooz Rahimians död eftersom de inte lät honom få läkarvård.

NCRI skriver vidare i sitt uttalande att ”FN:s Irakmission (UNAMI) och dess chef Martin Kobler bör ställas till svars för sin tystnad kring den omänskliga belägring som irakiska regeringen har infört [mot invånarna i Camp Ashraf och Camp Liberty]. De bör dessutom ställas till svars för att inte ha gått till botten med klagomål som fördes fram av Behrooz och lägerinvånarnas juridiska rådgivare i denna fråga då Behroozs död kunde enkelt ha förhindrats.

Behrooz är den andra lägerinvånaren som dör i Camp Liberty. Det första dödsfallet inträffade den 20 mars 2012 dagen när Bardia Amir-Mostofian dog till följd av hjärtstillestånd efter en påtvingad och förhastad flyttningsprocess som Martin Kobler insisterade skulle ske på kvällen av det persiska nyåret.

Amir-Mostofian fick hjärtstillestånd strax efter han anlände till Camp Liberty. Irakiska läkare bekräftade att han dog på grund av extrem trötthet som enligt uppgifter hade orsakats av fysiska påfrestningar under två dagar innan hans död. Detta efter att han deltog i arbetet med att transportera lägerinvånarnas tillhörigheter för inspektion i samband med flyttningsprocessen från Camp Ashraf till Camp Liberty, en inspektion som de irakiska styrkorna förhalade i 48 timmar.

Behrooz Rahimian, 56, som dog dagen innan julafton, bodde på Camp Liberty när han klagade över bröstsmärtor den 25 november, enligt NCRI:s uttalande. Han fördes då akut till ett sjukhus i Bagdad där läkarna beslutade att lägga in honom på sjukhus för CCU. Men irakiska myndigheter utsatte läkarna för hot och pressade dem till att vägra honom läkarvård på sjukhuset.

Patientens tolk kontaktade då chefen för UNAMI:s övervakningsgrupp i Liberty från sjukhuset och informerade honom om Behroozs kritiska tillstånd samt om försöken att stoppa honom från att ligga kvar på sjukhuset. Dock vidtogs det inga åtgärder och medan irakiska agenter hotade och skrämde läkarna fördes Behrooz tillbaka till Camp Liberty med svåra hjärtsmärtor efter att endast ha fått medicin, tillägger NCRI vidare.

Behrooz Rahimian kom från en välkänd familj från Mazandaran-provinsen i Iran. Han gick med i PMOI för 35 år sedan för att föra en professionell kamp [mot iranska regimen]. Han har sedan tidigare förlorat tre av sina bröder, Bahman, Firouz och Bijan, sin hustru, två av sina kusiner samt två andra medlemmar av sin familj, samtliga medlemmar av PMOI, i kampen mot prästerskapets envälde i Iran, enligt NCRI:s uttalande.

Iraks minister för mänskliga rättigheter, Mohammed Shiyaa al-Sudani, berättar för AP att han kommer att inleda en undersökning i frågan och ”ta reda på problemet om det finns något.”

Han konstaterade dock att det finns observatör på plats för att se till att invånarna får en adekvat behandling. ”Deras krav är oändliga. Vi har två grupper i Camp Liberty, en från FN och en annan från mitt departement, för att erbjuda dem alla de tjänster de behöver enligt FN:s normer”, säger Iraks minister för mänskliga rättigheter, Mohammed Shiyaa al-Sudani, till AP.

Detta trots att FN:s arbetsgrupp mot godtyckligt frihetsberövande slår fast i två utlåtanden (den första den 17 juli 2012 och den andra den 30 augusti 2012) att förhållandena i Camp Liberty är synonymt med dem i ett fångläger samt att ”situationen för invånarna i Camp Liberty är detsamma som häktade individer eller fångar” och uppmanar irakiska regeringen att vidta skyndsamma åtgärder för att förbättra lägerinvånarnas situation.

FN är medveten om Rahimians död, och dess observatör för mänskliga rättigheter försöker nu fastställa fakta i detta ärende, sade FN:s Bagdadbaserade taleskvinna Anne Czichos till AP.