Nyheter

Kanada terroriststämplar iranska Al-Quds styrkan

Kanadas minister för allmän säkerhet och krisberedskap, Vic Toews, tillkännagav idag att Kanada har placerat iranska revolutionsgardets Quds-styrkan på deras listan över terroristorganisationer.

”Förteckning över terroristorganisationer sänder ett starkt budskap om att Kanada inte kommer att tolerera terroristverksamhet, däribland finansiering av terrorism, eller dem som stöder sådan verksamhet”, sade minister Toews. ”Det är därför Kanada har gjort det principiella beslutet att lägga det islamiska revolutionsgardet” Quds-styrkan i listan. ”

Revolutionsgardets Quds-styrkan har ansvar för extraterritoriella verksamheten och för att exportera den iranska revolutionen genom hemliga terroraktiviteter utanför Irans gränser. Quds-styrkan ger vapen, finansiering och paramilitära utbildning för att extremistiska grupper, inklusive talibanerna, libanesiska Hizbollah, Hamas, Palestinska Islamiska Jihad och Folkfronten för Palestinas befrielse.

”Noteringen av terrorister enheter underlättar lagföring av förövarna och anhängare av terrorism och spelar en nyckelroll i kampen mot finansiering av terrorism”, tillade minister Toews. ”Kanadas regering vaksamt mot hotet från terrorismen och har åtagit sig att se till att förteckningen över terroristorganisationer enheter förblir aktuell.”

Kanadas regering stryker samtidig den iranska oppositionsgruppen Folkets mujahedin, POMI, från lista. Förenta staterna och Europeiska unionen har också nyligen tagit bort PMOI från sin terroristlista över utländska organisationen.

läs mer  på ministeriets webbplats