Mänskliga Rättigheter

Iran näst värst på att gripa journalister

Antalet fängslade journalister nådde en rekordnivå under 2012, enligt en rapport från Organisationen Committee to protect Journalists (CPJ).

CPJ har identifierat 232 individer som sitter bakom galler den 1 december, vilket är en ökning med 53 personer sedan 2011.

Med 45 inspärrade journalister bakom galler är Iran näst sämsta land efter Turkiet med 49.  Många av dem som arresterats före och efter det omtvistade presidentvalet i juni 2009 på grund av sina icke-våldsamma yrkesaktiviteter sitter fortfarande frihetsberövade i fängelse och ofta under dåliga förhållanden.

Myndigheterna har följt ett mönster av att befria vissa fångar efter att ha tvingats betala stora summor i borgen för att säkra sin frigivning medan gör nya gripanden, skriver CPJ i sin rapport. Den fängslade inkluderar Zhila Bani-Yaghoub en prisbelönt journalist, redaktör för hemsidan Focus on Iranian Women och kvinnorättsaktivist. Hon började avtjäna ett fängelsestraff på ett år från andra september 2012 anklagad för att ha ”förolämpat presidenten” i en artikel hon skrev under valet 2009. Hennes man Bahman Ahmadi Amou’i arbetade som redaktör för ekonomitidningen Sarmayeh innan arresteringen. Han avtjänar idag ett femårigt fängelsestraff efter att ha funnits skyldig till ”insamling och maskopi med uppsåt att skada nationens säkerhet”, ”sprida propaganda mot systemet”, ”stör den allmänna säkerheten ”och” förolämpning av presidenten ”.

De åtta länder som har flest fängslade journalister efter Turkiet och Iran är Kina, Etiopen, Syrien, Vietnamn, Azerbaijan, Etiopen, Uzbekistan och Saudarabien.