Artikel

Tystnad om Iran är inte svaret

FN fördömde den iranska regimen för 59:e gången på tisdagskvällen för brott mot mänskliga rättigheter. I en specialrapport från Ahmed Shaheed (FN:s särskilda rapportör) om mänskliga rättigheter står det att antalet avrättningar ökat de senaste veckorna och att minst 32 personer avrättats under de två senaste veckorna, men antalet kan vara betydligt fler enligt rapportören.

Resolutionen kom från många länder däribland Kanada, USA, Australien, EU-länderna (bland dem Sverige) och Norge. Kanada kallade den iranska regimen för den värsta diktaturen när det kommer till brott mot mänskliga rättigheter och röstade för resolutionen.

Den iranska regimen vill med hjälp av eftergiftspolitiken som västvärlden för, förhindra ett nytt fördömande. Men fördömandet som kom under tisdagskvällen gäller massavrättningar, avrättningar utan rättegång, avrättningar av minderåriga, avrättningar av politiska fångar (mohareb som betyder guds fiende), förhindrande av tryckfrihet och yttrandefrihet, internetcensur, arrestering av journalister, förtryck mot kvinnor, kränkning av minoriteter samt inskränkning mot det privata livet.

Morteza Sadeghi

Den iranska regimen har inte visat något intresse för de tidigare 58:a fördömanden som FN utfärdat. De har inte visat någon respekt för de mänskliga rättigheterna, utan bara ökat sitt terrorvälde.

Maryam Rajavi, NCRI:s (National Council of Resistance of Iran) valda president sade att Iran med sina över 120 000 politiska avrättningar håller rekordet i världen. Hon sade även att det inte räcker att fördöma denna diktaturregim utan världen måste agera och kräva att den Iranska regimen bör ställas inför tribunalen i Haag och att deras ärende lämnas till FN:s säkerhetsråd för brott mot mänskligheten.