Nyheter

Telekomföretag hjälper Irans förtryckarapparat

En rapport från Reuters på onsdagen avslöjar att sydafrikanska telekomjätten MTN var medveten om att iranska regimens säkerhetstjänst skulle ha tillgång till användarnas kommunikation och platsinformation innan företaget startade sin verksamhet i Iran. Rapporten avslöjar även att iranska regimens säkerhetstjänst förstod att MTN skulle över tid öka sin övervakningskapacitet i Iran och dela sådan information med regimen.

Organisationen United Against Nuclear Iran (UANI), som arbetar för att motarbeta iranska regimens jakt på kärnvapen genom att få företag att följa sanktionerna mot Iran, sade i ett uttalande på onsdagen att ”Vi har länge vetat att MTN har blod på sina händer genom sitt orimliga partnerskap med iranska regimen – ett samarbete som aktivt har underlättat systematiska kränkningar av mänskliga rättigheter. Det är särskilt oroväckande att nu få veta att MTN var helt informerad om den iranska regimens skändliga avsikter att missbruka deras teknik inför lanseringen av MTN Irancell.”

”Vid denna punkt, kan en dra slutsatsen att MTN och dess VD Sifiso Dabengwa ljög tidigare i år när de förnekade vetskap och engagemang i Irans missbruk av telekommunikationsteknik för att underlätta brott mot mänskliga rättigheter. MTN:s påstående att det är en ”befriande kraft för iranier” verkar bara mer falsk i ljuset av den nya informationen. MTN gick i verkligheten in i ett samarbete med regimen väl medvetna om att brott mot mänskliga rättigheter var sannolika. Mr Dabengwa borde be om ursäkt för sina vilseledande uttalanden”, sade UANI:s VD ambassadör Mark D. Wallace i uttalandet.

”MTN har prioriterat vinst över principer i Iran och måste straffas omedelbart av den amerikanska regeringen. MTN måste svartlistas effektivt och alla företag som gör affärer i USA måste bryta sina relationer med MTN”, tillade han vidare.

Iranska regimens FN-ambassadör svarade på anklagelserna i Reuters rapport och sade att ”den iranska konstitutionen förbjuder både avlyssning och tortyr”. Ett svar som endast kan beskrivas som en uppenbar och stötande lögn med tanke på att regimen är välkänd för flagranta och brutala människorättskränkningar med oskyldiga iranier som offer.

UANI:s uttalande tillägger ”MTN har länge varit medvetna om de ekonomiska och anseende risker att göra affärer med den iranska regimen. Det måste nu ta itu med konsekvenserna.”

Sydafrikanska telekomjätten MTN är den primära partnern av iranska regimens mobila telenät med 49% av aktierna i Irans näst största teleoperatör, MTN Irancell, där iranska regimen själv äger de kvarvarande 51% av aktierna.

MTN har, enligt flera avslöjanden däribland Reuters senaste rapport, genomfört order från iranska regimen och blockerat SMS och Skype under tider av folkliga protester. MTN har enligt uppgifter en våning i sin högkvarter i Teheran där iranska regimens säkerhetstjänst har tillgång till och sammanställer spårningsinformation.

MTN har även bedrivit ett systematiskt korruption i Iran och pressat den sydafrikanska regeringen framgångsrikt i att inte rösta för ett hänvisande av Irans kärnprogram till FN:s säkerhetsråd. I september rapporterade den sydafrikanska tidningen Mail & Guardian att MTN har hotat annonsörer i Johannesburg till att inte sätta upp en UANI-skylt som avslöjar MTN:s brott mot mänskliga rättigheter i Iran.