Mänskliga Rättigheter

USA kräver att Iran släpper hungerstrejkande människorättsadvokat

USA krävde på fredagen att Iran friger den frihetsberövade människorättsaktivisten Nasrin Sotoudeh, som man sade hade hungerstrejkat i mer än sex veckor och riktade samtidigt en skarp kritisk mot iranska myndigheter för deras behandling av den 49-åriga advokaten som nyligen tilldelades ett pris, skriver Reuters från Washington.

Amerikanska utrikesdepartementets taleskvinna Victoria Nuland sade i ett uttalande på fredagen att uppgifter om Sotoudehs snabbt sviktande hälsa var djupt oroande samt att hon hade nekats medicinsk vård och hållits i isoleringscell.

”Vi kräver att den iranska regeringen upphöra med sin outhärdliga felbehandling av Sotoudeh och genast friger henne och de mer än 30 andra kvinnliga politiska fångarna i Evin-fängelset”, sade Nuland i uttalandet.

Sotoudeh, som förra månaden fick EU:s Sacharovpris för mänskliga rättigheter och tankefrihet, greps i september 2010 anklagat för att ha anklagad för att ha spridit propaganda och konspirerat för att skada statssäkerheten. Idag avtjänar hon ett sex års fängelsestraff i isoleringscell.

Hon har försvarat journalister och människorättsaktivister, däribland iranska Nobelpristagaren Shirin Ebadi och nederländska Zahra Bahrami, som blev avrättad genom hängning i januari 2011, anklagad för narkotikahandel.

”Vi är fortsatt orolig för Sotoudehs välbefinnande mot bakgrund av Irans historia av att undanhålla fångar behandling och låta dem dö av hungerstrejk”, tillade Nuland enligt det amerikanska utrikesdepartementets uttalande.

Sotoudeh inledde en hungerstrejk den 17 oktober, enligt människorättsgruppen the International Campaign for Human Rights in Iran (den internationella kampanjen för mänskliga rättigheter i Iran). Hon protesterar mot reseförbudet som införts mot hennes dotter samt myndigheters begränsningar mot henne beträffande besök från hennes familj, sade gruppen.

FFFI rapporterade den 16 november att advokaten och människorättskämpen Nasrin Sotoudeh befinner sig i den fjärde veckan av sin hungerstrejk som hennes familj fruktar ska kosta henne livet. ”Det är fullständigt oacceptabelt att en advokat berövas friheten på grund av att hon utövar sitt yrke och utför sina åligganden som försvarare”, skrev FFFI den 16 november och krävde samtidigt att ”Sverige deltar i en internationell kampanj för att förmå Iran att frige Nasrin Sotoudeh”.