Nyheter

Regimen i Iran anklagar USA för olagliga och provokativa handlingar

Iranska regimen anklagar amerikanska flottan för ”olagliga och provokativa handlingar” i Persiska viken och Omanbukten, rapporterar Associated Press (AP) på lördagen från FN:s högkvarter i New York.

Iranska regimens FN-ambassadör Mohammad Khazaee skrev i identiska brev till FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon och säkerhetsrådet att [den amerikanska] marinen har vid upprepade gånger brutit mot landets luftrum.

Han hänvisade till flygningar över kustområdena i Bushehr vid sju olika tillfällen i oktober samt till den senast flygningen av en amerikansk drönare den första november som ignorerade alla radiovarningar och kränkte iranska luftrummet.

Breven, som cirkulerades under fredagen, uppmanade FN:s generalsekreterare att varna USA ”för en fortsättning av handlingar som strider emot internationell rätt samt negativa konsekvenserna av eventuella provokativa och farliga handlingar för vilka USA:s regering skulle hållas ansvarig”.

Vita huset hade på fredagskväll inga kommentarer till iranska regimens protestbrev, rapporterar AP.