Mänskliga Rättigheter

Människorättsadvokat inne på sin fjärde vecka av hungerstrejk

Advokaten och människorättskämpen Nasrin Sotoudeh är inne i fjärde veckan av en hungerstrejk som hennes familj fruktar att hon inte kommer att överleva.

Sotoudeh dömdes till sex års fängelse anklagad för hot mot nationella säkerheten och spridning a anti-statlig propaganda.

Människorättsadvokaten Nasrin Sotoudeh dömdes 2010 till sex års fängelse och sitter frihetsberövad i Iran sedan 4 september 2010. Hon representerade ett antal politiska fångar och har anklagats för att ”sprida propaganda” och undergräva den Islamistiska Republikens nationella säkerhet.

I månader vägrade iranska underrättelseministeriet tillåta hennes familjer att  besök henne. Men i måndags fick hennes 12 årige dotter, Mehraveh och fem årige sonen, Nima, besöka henne efter att ha väntat tillsammans med sin far, Reza Khandan, utanför fängelset mer än tre timmar dagen innan.

”Vi fick inte ens lov att följa med barnen in i fängelset för att se om de hade passerat vakterna vid ingången”, sade han.

Det var just trakasserier av hennes familj som enligt uppgift drev Sotoudeh till hungerstrejk, som började 16 oktober.

De iranska myndigheterna har infört reseförbud för hennes dotter och vid ett tillfälle höll hennes man i fängelse över natten för fredlig opinionsbildning på hennes vägnar” säger Amnesty.

Nasrin Sotoudeh tilldelades förra månaden EU:s prestigefyllda Sacharovpriset för 2012 som är Europaparlamentets människorätts- och yttrandefrihetspris.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran, FFFI, anser att det är fullständigt oacceptabelt att en advokat berövas friheten på grund av att hon utövar sitt yrke och utför sina åligganden som försvarare.

FFFI kräver att Sverige att deltar i en internationell kampanj för att förmå Iran att frige Nasrin Sotoudeh samt häver alla restriktioner mot henne.