Nyheter

Iran testskjuter nya vapen

Irans armé och Islamiska revolutionsgardet (IRGC) testsköt en rad nya missiler under den pågående gemensamma luftförsvarsövningen som började i måndags.

Övningen går under namnet ”Modafe’an-e Aseman-e Velayat 4” (Försvarare av den religiösa förmyndarens himlar 4) och är en sjudagars militärövning som hölls i ett område på ungefär 850 000 kvadratkilometer där ett stort antal soldater deltog.

Missilerna Ya Zahra 3 och Qader samt artillerisystemet Safat visades upp på tisdagen under en storskalig militärövning i de östra delarna av landet, rapporterade nyhetsbyrån Fars som kontrolleras av Revolutionsgardet.

Iranska regimens engelsk språkiga tv-station, Press TV, rapporterade i måndags att förutom radarluftvärn- och robotsystem, artilleri- och övervakningssystem, kommer olika typer av svävare, stridsflygplan, inklusive F-4, F-5, F-7, F-14, Mirage och Sukhoi, samt tankning av flygplan att ingå i övningen.

Chefen för Irans luftförsvar, Farzad Ismaili, berättade att de inhemskt producerade vapensystemen kommer att innebära en betydande förbättring av den iranska försvarsförmågan, bland annat har artillerisystemet Safat förmågan att undgå upptäckt från fientligt flyg.

Internationella experter hävdar ofta att Iran överdriver sin militära förmåga, men landets långdistansrobotar väcker oro. De nya missilerna ska dock ha kort räckvidd.

Iran agerar i skuggan av ökade spänningar med USA och Israel som har hotat att slå till militärt mot landets kärnanläggningar. För en vecka sedan uppgav USA att iranska plan öppnat eld mot ett amerikanskt drönarplan som befann sig på internationellt luftrum.

Iran hävdar att planet kränkte iranskt luftrum.

USA och andra västländer misstänker att Iran håller på att skaffa sig kärnvapen i hemlighet, något som iranska regimen hela tiden förnekat.