Mänskliga Rättigheter

Ännu en politisk fånge dödad under tortyr i Iran

Ännu en politisk fånge avled under tortyr i Iran.  Enligt uppgifter från Iran som FFFI har tagit del av dödades Jamil Soveidi, en politisk fånge, under tortyr i ett fängelse i staden Ahvaz i sydvästra Iran.

Jamil Soveidi, 45, arbetade som svetsare och tillhörande Irans arabiska minoritet. Han greps för en månad sedan och fördes till en okänd plats. Iranska regimens myndigheter vägrade ge något svar när hans familj frågade om anklagelserna mot honom och motivet bakom has frihetsberövande.

En av hans vänner kände igen hans kropp i ett bårhus i staden Ahvaz för tre dagar sedan av ren slump. Hans kropp har hittills inte lämnats till hans familj, enligt rapporter.

Den sjätte november dödades en annan politisk fånge, Sattar Beheshi, under tortyr i det ökända Evin-fängelset i Tehran

Dessa brott är endast fåtal exempel på ökad repression i Iran, tortyr och massaker på politiska fångar som sker varje dag i landets fängelser där de flesta fall aldrig rapporteras och förblir okända.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) uppmanar regeringen att använda Sveriges röst internationellt och kräva att en internationell granskningskommission skickas till Iran för att utreda situationen för politiska fångar, regimkritiker, människorättsaktivister, bloggare och journalister som hålls frihetsberövade i prästerskapets fängelser.

Regeringen och riksdagen bör även vidta omedelbara åtgärder i FN med krav på att iranska regimen och dess ledare ställs inför Internationella brottmålsdomstolen för tre decennier av brott mot mänskligheten.