Ekonomi

USA planerar hårdare finansiella sanktioner mot Iran

Den republikanske senatorn Mark Kirk, som var med och tog fram ett nytt paket amerikanska sanktioner mot Irans bank- och oljesektor förra året arbetar nu med en ny lagstiftning om ytterligare skärpta ekonomiska sanktioner mot Iran, sade en av senatorns medhjälpare på måndagen.

Kirk och andra lagstiftare driver nu på för att utöka sanktionerna som syftar till att skära ner intäkter de tror Iran använder för att främja sitt kärnvapenprogram.

Lagförslaget kan komma att förhindra den Islamiska republiken från att göra affärer med de flesta länder fram till att dem tillmötesgår de internationella kraven.

De nya planerade sanktionerna skitar på att förbjuda alla internationella banker, såväl privata som statliga, från att göra affärer med någon iransk bank som på något sätt är kopplad till landets centralbank, rapporterade Reuters på torsdagen.

De nya sanktioner kan sätta Obama-administrationen i en svår situation i synnerhet hos allierade som fortfarande handlar med Iran. De flesta är däremot överens om att USA behöver de nya sanktionerna om man vill säkerställa en fredlig lösning på det iranska kärntekniska dödläget.

Spänningarna mellan USA och Iran är spänt sedan länge och ser ut att tillta med tiden. USA varnade Iran på torsdagen efter att Iran öppnat eld mot ett amerikanskt obemannat flygplan, en så kallad drönare, och sade att USA kommer att ”göra vad som krävs för att skydda våra militära tillgångar och styrkor i regionen”.

Den obeväpnade övervakningsdrönaren av typen MQ-1 Predator jagades enligt Pentagon av iranskt stridsflyg, som öppnade eld mot drönaren utan att träffa. Incidenten ska ha skett över internationellt vatten i Persiska viken den första november men offentliggjordes av Pentagon först på torsdagen.

Under sitt första utrikespolitiska tillkännagivande sedan Barack Obama återvaldes som president införde USA på torsdagen ytterligare nya sanktioner mot Iran som berör allt som allt 17 fysiska och juridiska personer. De åläggs med bland annat inreseförbud till USA medan deras eventuella tillgångar inom amerikansk jurisdiktion ska frysas.

Washington hävdar att de svartlistade iranska medborgarna är delaktiga i censuren mot iranska folket och annan verksamhet som bryter mot yttrande- och församlingsfrihet samt begränsar tillträde till massmedier genom förstumning av utländska teve- och radiosignaler.