Mänskliga Rättigheter

23 avrättades på två dagar i Iran

Bildreportage

Dödsmaskineriet rullar på med fortsatta massavrättningar i Iran.

23 personer avrättades i olika städer den sjunde och åttonde november, enligt iranska medier.

Sju dödsdömda hängdes i staden Shiraz på torsdagsmorgon anklagade för narkotikahandel. Fem av dem hängdes offentligt och två andra avrättades i Adel-Abad-fängelse, sade Khodaiian, chef för iranska regimens rättsväsende i Shiraz. Ytterligare nio väntar på att deras avrättningsdom ska verkställas enligt rättsväsendets informationsblad.

Sexton andra fångar avrättades i Teheran, Shiraz, Zarand och Mashhad under onsdagen, den sjunde november. En person avrättades i Mashhad, fyra i Shiraz, en i Zarand samt tio personer i Teheran hängdes tidig på onsdagsmorgon.

De avrättade i Teheran identifierades som Ahmed Tajari, Shahram Yadollahi, Youssef Karimkhani Zrnaqhy,  Ghader Maleki, Asgar Faraji- Nayeri, Abdulghader Tadzjik, Seyed Jalal Hosseini, Hamid Gholami, Ghahreman Ghasemi och Ibrahim Barahoi.

Iran är det land i världen som avrättar flest personer per capita och är strax efter Kina i listan över länder som avrättar flest individer.

Den drastiska ökningen i antal avrättningar syftar till att skapa en atmosfär av rädsla i landet när prästerskapet isoleras internationellt samtidigt som den interna maktstriden mellan regimens olika falanger nu utspelar sig offentligt och blir intensivare och alltmer infekterad.

433 personer har avrättats sedan början av året i Iran enligt FFFI:s beräkningar.