Nyheter

Iranska regimen chockhöjer priserna på inrikesflyg med 70%

Iranska flygbolag, som är statsägda, chockhöjer priserna på inrikesresor med 70 procent skriver Associated Press (AP) från Teheran på hänvisar till uppgifter från regimens egen nyhetsbyrå IRNA på tisdagen.

IRNA rapporterar under dagen att ”landets luftfartsorganisation har beordrat beslutet för att kompensera för flygbolagens högre bränslepriser till det statliga bränsleföretaget”.

Detta är enligt AP den största prisökningen för inrikesresor sedan början av 1990-talet. Iranska flygbolag höjde priserna sporadisk under de senaste åren men då med till exempel 20 till 30 procent. Iranska regimen fördubblade priset på bränsle för iranska flygbolag i maj detta år.

Beslutet ses som en del av landets planer på att skära ner på bränsle- och livsmedelssubventionerna. Ett program som inleddes i slutet av 2010 av prästerskapets president Ahmadinejad samtidigt som västvärlden införde sanktioner mot iranska regimens oljesektor och banksystemet över farhågor om ett suspekt kärnvapenprogram.

”Anmärkningsvärt är att det ökade bränslepriset inte verkar bekymra regimens flygbolag när de åker skytteltrafik till Syrien för att föra fram ”humanitärt hjälp” till ”syriska folket””, säger Massud Kiani till FFFI i en direkt kommentar i detta avseende.