Folkliga protester

Kvinnliga politiska fångar i hungerstrejk

Nio kvinnliga politiska fångar i det ökända Evin-fängelset i Teheran inledde en hungerstrejk på onsdag i protest mot fängelsevakternas attack mot fängelseenheten för kvinnliga politiska fångar.

20 kvinnliga fängelsevakter slog till mot enheten tidigare i veckan och kroppsvisiterade och förolämpade fångarna samt genomsökte och plundrade deras privata tillhörigheter, enligt rapporter från Iran.

De hungerstrejkande, däribland Bahareh Hedayat,  Jila James, Shiva, M. Amrabadi, Hakimeh Shekari, Jila Karam Zadeh Makvandi, Nasim Soltan Beigi och R. Zokaee, kräver en formell ursäkt från fängelsechefen med säkerhetsgarantier om att ett sådant beteende inte ska upprepas.

Sedan den nya fängelsechefen Rashidi Ali Ashraf tillsattes har trycket på politiska fångar i Evin-fängelset ökat, enligt källor till FFFI.